Bandkantare -tutorial

Bandkantaren – en underbar liten manick som viker kantbandet åt dig och samtidigt sträcker det. Måste man ha en bandkantare? Absolut inte! Men har man provat och kommit på hur bra den är så vill man sällan byta tillbaka till att kanta förhand.

Svar på en vanlig fråga Vilken bandkantare ska jag köpa 3 vik eller 4 vik? Beror på vad du vill sy
3 vik. Kantbandet viks tre gånger och lämnar en rå kant på baksidan. lagom för att kanta kläder, bodys mm, blir ej så tjock och går utmärkt att sätta tryckknappar 4 vik. kantbandet viks fyra gånger, fram och baksida ser lika ut. Fint på filtar, snuttefiltar och plagg som vändsys mm. Lite tjockare att sätta tryckknappar Hoppas det är lite hjälp i djungeln… Inställningar då? Här skiljer det mellan olika symaskiner, men generellt är det långa stygn som gäller och stretchig söm såsom tvillingnål eller trestegs zick-zack. ( jag har tvillingnål stygnlängd 4 och ganska hög trådspänning) Lär känna din maskin, ändra en inställning åt gången och testa på provbitar! Blir bandet utsträckt och vågigt har du troligen för korta stygn. Blir det istället för hopdraget och viker sig inåt är det mest troligt att bandet är bandet är för brett eller för tjockt. Man kan prova att ta bort bandet ur bandsträckaren och låta den löpa endast i sista böjen. Testa dig fram och ge inte upp 🙂 Hur börjar jag? 20151031_211304 Trä bandkantaren, klipp kantbandet lite snett och för in det bakifrån och fram. Använd en nål eller pincett för att dra det framåt 20151031_211336 Dra ut minst 5 cm vik bandet bakåt.20151031_211408 Peta in bandet så det viks korrekt (bilden visar bandkantare av 4-viks modell då viks både över och under. Linda bandet runt bandsträckaren, har du mudd och bandet blir för utsträckt kan du prova med att endast linda runt sista pinnen   20151031_214332   Bandkantaren fästs med häftmassa eller tejp framför pressarfoten. Jag sätter min precis framför pressarfoten. Om det är trångt så kan man vika bandsträckaren framåt eller bakåt alternativt sätter man hela bandkantaren liten snett 20151031_214410Jag sätter bandkantaren kloss an pressarfoten. Då glider inte bandet i sidled. Man kan även sätta ett stopp tex en legobit till höger om pressarfoten som hindrar att bandet glider åt höger när man syr snäva svängar Sy en bit och kontrollera vart sömmen hamnar på bandet. Justera bandkantaren i sidled tills du blir nöjd 20151031_214502 Sedan är det bara att prova dig fram till vilka inställningar som fungerar bäst med din maskin. Man kan hjälpa till med pincett att styra in tyget i början.  Rekommenderar starkt att använda provbitar innan du syr första plagget för vem gillar att sprätta? Sy sakta i början, håll koll på att bandet inte viker sig eller fastnar och blir för utsträckt I skarpa kurvor och svängar brukar jag stanna, sätta ned nålarna och lyfta pressarfoten Vrida runt tyget, sätta ned pressarfoten och fortsätta sy. Upprepa i skarpa svängar. Undvik att dra i tyget när du syr    
Bandkantaren finns att köpa här 

Erikas syskrin www.erikassyskrin.se

Färdigskurna kantband, elastisk spets, tryckknappar och vinyltryck

6 thoughts on “Bandkantare -tutorial

 1. Emelie says:

  Hej!

  Jag tycker att min bandkantare sträcker kantbandet för mycket och att min symaskin gör för tajta stygn. Använder färdigskurna band från dig men det blir väldigt stumt. har du någon rekommendation på inställningar 🙂

 2. Agneta says:

  Får inte riktigt till det helt med bandkantaren. Jerseytyget blir lite skrynkligt. Kan inte ändra pressarfotsinställning på min Elna. För övrigt blir det fint om man bortser från det. Behöver även tips på vad jag kan sätta kantbanden när jag syr. Har svårt att hålla i båda nämligen ?

  • Erika says:

   Hej Agneta.
   Använder du mudd eller interlock som kantband? Övriga inställningar ( typ av söm, stygnlängd?)

   Har sett endel som lindat upp det på tomma hushålls/toapappersrullar och sedan satt den på en hållare för hushållspapper.
   Jag brukar bara ha det i en hög på sidan om maskinen, bara se till att det inte trasslar sig eller fastnar så det blir för utdraget.

 3. Helen Stened says:

  Hej!
  Kanon att du är så aktiv i att ge stöd. Tusen tack!
  Jag undrar om du har en filmsnutt om hur man gör ett snyggt slut, tex i en halsringning. Eller slutar du altid med att sy samman bak och fram framsida??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *