Vinyltryck – instruktioner

Vinyltryck på kläder

Pressa gärna på motivet innan plagget sys ihop. Det är enklare och trycket sitter bättre när man kan pressa utan kantband och sömmar som kommer i vägen.

Vinyl

Temperatur

Tid

Avlägsna bäraren

Tvätt

Vanlig HTV

160 grader

15 sek

varm

Max 80 grader

Glitter

160 grader

15 sek

Varm

Max 60 grader, ej torktumling

Reflex

150 grader

15 sek

Varm

Max 60 grader, ej torktumling

Självlysande

160 grader

15 sek

Varm

Max 60 grader, ej torktumling

 

Hur gör man?

* Avlägsna skyddsplasten på baksidan (gäller ej orensade stl etiketter).
* Värm strykjärnet till korrekt temperatur (se ovan), utan ånga. Tips kontrollera temperaturen med en stektermometer. För svalt järn fastnar inte trycket, för varmt och det bränns. Plattång kan vara smidigt till mindre tryck och storleksetiketter.

* Stryk på plagget för att värma tyget. Lägg på motivet och pressa hårt (ej stryka) pressa hårt på den tjocka plasten (bäraren) i 15 sekunder på hårt underlag (tex skärbräda i trä på en vikt handduk på köksbordet. För att skydda tyget kan man lägga på bakplåtspapper.

*Om man stryker i stället för att pressa finns risk att trycket flyttar på sig eller att vinylen sträcks ut, samt att det inte kommer sitta lika bra

* Dra försiktigt bort den bäraren när den fortfarande är varm. Om trycket ej släpper från bäraren, lägg tillbaka och pressa igen. Ta bort bäraren, lägg på bakplåtspapper och pressa ytterligare en gång på trycket. Ta upp och titta efter om trycket sitter ordentligt, speciellt i kanter och hörn. Om inte, stryk på igen. Ser man tygets struktur genom trycket sitter det bra.

Tryck i flera lager

Pressa på ett lager åt gången. Pressa kort tid mellan varje, bara så pass att vinylen lossnar från plasten. Tänk på att skydda vinylen med att använda bakplåtspapper emellan! När alla lager är på plats, pressas trycket ordentligt. Svart bakgrund har en förmåga att krympa lite, därav är den ofta lite större från början. Se https://www.erikassyskrin.se/category/vinytryck för tut med steg för steg bilder.

Klistra på vinyl

Fäster bäst på rena och släta ytor.
Rengör ytan noggrant. Placera den medföljande transfertejpen på trycket. Stryk med fingret på så att det fäster. Överför trycket. Dra/gnugga ordentligt så att trycket fäster på underlaget, dra försiktigt av transfertejpen. Luftbubblor kan man pressa ut i kanten. Envisa bubblor kan man sticka hål på med en tunn nål, hålet kommer inte synas efter.
Låt härda 48h

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *